Historia e Valdetes/ Iku në SHBA si refugjate, sot është pilote e “Defender 21”

HERMES, agjensi udhëtimi

Ambasada Amerikane në Shqipëri ka publikuar një shkrim që tregon historinë e pilotes Valdeta Mehanja e cila për herë të parë vizitoi Shqipërinë me stërvitjen e përbashkët të Defender 21, nën uniformën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Shkrimi flet rreth historisë frymëzuese të saj e cila nga një refugjate lufte u shndërrua në një nga pilotet kryesore të aviacionit amerikan, ndërsa shprehet se nuk e kishte menduar kurrë se do të vizitonte Shqipërinë.

“Nëse ka njeri që e njeh punën e palodhur dhe vendosmërinë, ajo është Togerja e 2-të Valdeta Mehanja, pilote me Regjimentin e Aviacionit 1-131. Mehanja, shqiptare e lindur në Kosovë dhe shtetase amerikane, nuk e mendonte kurrë se do mund të shihte Shqipërinë.” Kështu nis artikulli i publikuar nga Ambasada Amerikane, ndërsa citon Mehanajn teksa thotë se për të është një ndjenjë e jashtëzakonshme të jetë në Shqipëri.

“Unë nuk e kisha vizituar kurrë Shqipërinë më parë. Është një ndjenjë e jashtëzakonshme të jem këtu, si pilote, në uniformë dhe me Ushtrinë e Shteteve të Bashkuara”, tha ajo.

“Unë nuk do t’a kisha patur kurrë këtë mundësi për të fluturuar rreth Shqipërisë nëse nuk do të ishte për Ushtrinë. Mundësia për t’a përjetuar këtë, më bëri shumë të lumtur”.

Shkrimi i plotë:

Nëse ka dikush që di për punën e palodhur dhe vendosmërinë, është Lt. 2-të Valdeta Mehanja, një pilote me Regjimentin e Aviacionit 1-131. Mehanja është një shqiptare e lindur në Kosovë dhe një qytetare amerikan; ajo kurrë nuk mendoi se do të shihte Shqipërinë.

“Unë kurrë nuk kam vizituar Shqipërinë më parë. Është një ndjenjë e pabesueshme të jesh këtu, si një pilot, me uniformë dhe në ushtrinë e SHBA,” tha ajo.

“Unë nuk do ta kisha pasur kurrë këtë mundësi për të fluturuar nëpër Shqipëri nëse nuk do të ishte ushtria. Të jem në gjendje ta përjetoja këtë thjesht më bëri të lumtur.”

Mehanja thotë se ky mision e bën të ndihet si “plotësimi i një rrethi”. Ajo u rrit e varfër dhe familja e saj ishin refugjat të luftës, duke lënë pas ato pak që kishin për t’i mbijetuar një konflikti të dhunshëm. Vite më vonë, si kontraktuese për Departamentin e Mbrojtjes, autokolona e saj që udhëtonte për në Bagdad ra në pritë nga mjete shpërthyese të improvizuara dhe të shtëna me armë zjarri.

“Mendova se kaq ishte,” tha ajo.

Sidoqoftë, ajo u shpëtua nga pilotët amerikanë dhe ajo e dinte se çfarë tashmë duhet të bënte.

“Kjo më bëri të dëshiroj të bashkohem me aviacionin. E dija që kisha një mision më të madh. Nuk mund të isha thjesht një person i rregullt dhe të mos kthehesha”.

Që atëherë Mehanja e ka arritur atë qëllim dhe është bërë një pilote e UH-60 Black Haëk për Ushtrinë e SHBA. Ajo ndjeu që rrethi së shpejti do të ishte i plotë kur dëgjoi se 1-131 po shkonte në Shqipëri për të marrë pjesë në DEFENDER-Europe 21.

“Isha aq e ngazëllyer. Nuk mund ta besoja që njësia e Gardës në të cilën unë u bashkova po shkonte në Shqipëri,” tha ajo.

“Nuk e kuptova sa i bukur është ky vend derisa të fluturoja përreth maleve. Unë nuk mendoj se mund të kisha vizituar Shqipërinë në një mënyrë më të mirë.”

Mehanja ndihet e fortë për Defender 21, i cili është misioni i saj i parë që fluturon jashtë SHBA

“Mbrojtësi 21 është një shenjë e aleancës,” tha ajo.

“Edhe gjatë një pandemie, ne jemi në gjendje të tregojmë se si mund të lëvizim shpejt në një qark tjetër dhe të punojmë me ushtarakë të tjerë dhe të ndërtojmë partneritete.”

Që kur mbërriti në Shqipëri, Mehanja ka fluturuar në misione dhe ka shërbyer si interpret dhe këshilltar kulturor për Amerikanët dhe Shqiptarët që punojnë së bashku. Ajo thotë se ka qenë e lumtur të marrë përsipër detyrat shtesë.

“Nëse punojmë së bashku, do të jemi më të fortë së bashku,” shpjegoi ajo.

“Unë mendoj se për të mbajtur atë partneritet dhe misionet e vazhdueshme dhe trajnimin së bashku do të hapë një dritare krejt tjetër për të përjetuar kultura të tjera.”

Jashtë këtyre detyrave, Mehanja është bërë disi e famshme. Ajo është takuar me qindra vendas, është intervistuar nga media të shumta, u takua me Ambasadorin e SHBA Yuri Kim dhe i dha dorën Presidentit të Shqipërisë Ilir Meta.

“Kjo nënkuptonte aq shumë sa ata po pranonin se sa i vështirë ishte udhëtimi im dhe se ata janë krenarë që jam këtu dhe po punoj së bashku me ta,” tha ajo.

“Ishte një moment shumë i veçantë për mua dhe nuk do ta harroj kurrë. Do ta çmoj atë për gjithë jetën time.”

Familja e Mehanja është tepër krenare për të.

“Është një marrëveshje e madhe,” tha ajo, “Unë nuk mendoj se nëna ime, e cila nuk u lejua të shkonte në shkollë, do të kishte menduar ndonjëherë se vajza e saj do të shtrëngonte duart me një president shqiptar. Familja ime është ashtu krenare që kam qenë në gjendje të vij këtu si një pilote ushtarake amerikane dhe të punoj me shqiptarët dhe që mund të ndihmoj “.

Përkundër gjithë kësaj, ajo mbetet e përulur dhe shpreson që historia e saj të frymëzojë të tjerët dhe të ndihmojë në ndërtimin e miqësive midis kombeve të saj.

“Çdo gjë është e mundur nëse punoni shumë për të. Vetëm kur mendoni se nuk mund të arrini diçka sepse udhëtimi është shumë i vështirë, kjo nuk do të thotë se është e pamundur dhe se nuk do të ndodhë kurrë,” tha ajo.

“Unë isha në gjendje ta bëja këtë pavarësisht nga shanset kundër meje. Çdokush mund ta bëjë gjithashtu. Unë shpresoj që të gjithë do të frymëzohen për të arritur qëllimet e tyre.”

Mehanja nuk beson se do të ishte aq e suksesshme pa Regjimentin 1-131 të Aviacionit dhe Gardën Kombëtare të Alabama.

“Unë seriozisht kam njësinë më të mirë. Unë kam komandantin më të mirë. Unë kam qenë me fat. Ata më kanë lejuar të kem këtë përvojë, të jem pjesë e kësaj. Ishte puna e Zotit dhe të gjithë këtu që e bënë të mundur këtë, dhe Dua t’i falënderoj ”

Be the first to comment

Lini një Përgjigje