Mafia shqiptare kontrollon kokainën, “El Chapo shqiptar” dhe lidhja me kartelin Sinaloa

VOTONI SONDAZHIN

KUSH FITON ZGJEDHJET E 25 PRILLIT?

View Results

Loading ... Loading ...

HERMES, agjensi udhëtimi

Në tre dekadat që nga rënia e regjimit të Enver Hoxhës, Shqipëria është bërë një nga qendrat kryesore të krimit të organizuar në Evropë. Ishte një qendër e prodhimit dhe trafikimit të drogës, trafikimit të qenieve njerëzore, etj. Gradualisht, sidoqoftë, mafia shqiptare është bërë një lojtar global me tentakula edhe në Amerikën Latine”. Kështu hapet artikulli në një media greke lidhur me mafien shqiptare dhe shtrirjen e saj të fuqishme në vitet e fundit.

Grupet e krimit të organizuar nga Ballkani Perëndimor janë bërë lojtarët kryesorë në kontrabandën ndërkombëtare, sipas një raporti nga Nisma Globale kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar të botuar në verën e vitit 2020. Raporti analizoi të dhënat mbi aktivitetet kriminale nga grupe nga Shqipëria dhe Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia Veriore dhe Serbia, duke u përqendruar kryesisht në aktivitetet e tyre në Evropën Perëndimore, Amerikën Latine, Afrikën e Jugut, Turqi dhe Australi.

Përveç tregtisë së drogës, mafiet në Ballkanin Perëndimor janë gjithashtu të përfshira në kontrabandën e cigareve dhe imigrimin në Turqi. Pika e hyrjes së drogës në Evropën Perëndimore është bregu lindor i Italisë siç tregohet nga kapjet e drogës në kontejnerë në Bari dhe Ankona, të cilat mbërritën me traget nga Durrësi.

Shqiptarët në Itali që importojnë kanabis përgjatë bregdetit të Pulias kanë një avantazh të dyfishtë: ata kanë lidhje me bashkatdhetarët e tyre në burimin e furnizimit dhe me grupe në Itali që lehtësojnë shpërndarjen” theksohet në artikull. Gazetari grek shkruan se mafia shqiptare është gjithashtu aktive në Holandë.

Prodhimi i kanabisit dhe pandemia

Shqipëria do të rrisë prodhimin e kanabisit pas pandemisë. Sipas një raporti të Europol, kultivimi i kanabisit pritet të rritet, pasi agjencitë e zbatimit të ligjit dhe vëmendja janë devijuar për të mbikëqyrur bllokimin nga pandemia. Raporti vë në dukje se rrugët e trafikimit nga Ballkani Perëndimor vazhdojnë të përdoren, bazuar në konfiskimet e mëdha të kanabisit në Malin e Zi, Maqedoninë Veriore dhe Serbi.

Qeveria shqiptare po harton një ligj mbi kultivimin e kanabisit mjekësor. Prokurori i Përgjithshëm Olsin Sella tha se kultivimi i kanabisit ishte rritur dhe shprehu rezerva për planin e qeverisë për të kontrolluar tregun. Shqipëria konsiderohet ende qendra evropiane e kanabisit” vijon artikulli.

Mafia shqiptare kontrollon edhe tregtinë e kokainës

Në periudhën 2008-2020, Amerika Latine u bë një vatër e grupeve kriminale nga Ballkani. Arsyeja kryesore është kërkesa e lartë për kokainë në Evropë dhe ndërprerja e furnizimit nga Kolumbia pas vitit 2016. Mafia nga Shqipëria, Mali i Zi dhe Serbia kanë shkuar në vendet prodhuese të kokainës për të marrë pjesë në shpërndarje. Bazat e tilla mafioze ballkanike veprojnë kryesisht në Kolumbi, Ekuador, Uruguai, Peru dhe Brazil.

Nga një qelizë në Ekuador, Dritan Rexhepi koordinoi një “federatë kriminale transnacionale” të sofistikuar të trafikantëve shqiptarë të drogës, duke kontrolluar rrjedhën e kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë, nga eksporti në shpërndarje. Në vitin 2006, Rexhepi u arratis nga një stacion policie në Durrës. Që atëherë, Rexhepi, tani 40 vjeç, ka krijuar një organizatë ndërkombëtare të krimit që ka kontrabanduar qindra miliona euro kokainë nga Amerika e Jugut në Evropë, edhe pas vitit 2014, kur ai u burgos në Ekuador.

Në Shtator 2020, policia arrestoi 20 shqiptarë në 10 vende në Evropë dhe Lindjen e Mesme, “Kompania Bello”. Kompania Bello kontrolloi të gjithë zinxhirin.

Nën emrin “Gramoz”, karriera kriminale e Rexhepit daton nga vitet 1990. Në 2013, ai u dënua në mungesë në Tiranë me 25 vjet burg për vrasjet e dy personave në 1998, njëri prej të cilëve ishte oficer policie. Rexhepi është dënuar gjithashtu për trafik kokaine në Itali dhe grabitje të armatosur në Belgjikë.

Rexhepi është burgosur në Itali, nga ku u arratis. Më vonë ai u arrestua në Spanjë dhe u ekstradua në Belgjikë, nga ku edhe u arratis. Në qershor 2014, Rexhepi u arrestua në Quito (kryeqyteti i Ekuadorit) si pjesë e një operacioni policor në të cilin u sekuestruan 278 kg kokainë. Ai aktualisht po vuan një dënim 13-vjeçar dhe kërkohet në Shqipëri, Itali dhe Belgjikë” vijon më tej shkrimi.

Nëpërmjet porteve holandeze dhe belge

Gazetari greke thotë se sipas Prokurorisë së Firences, Kompania Bello është një kartel i përbërë nga 14 organizata shqiptare të përfshira në trafikun e drogës. “Që nga viti 2014 operon të paktën në Ekuador, Belgjikë, Holandë, Shqipëri dhe Itali. Duke vepruar si një “federatë ndërkombëtare”, Kompania Bello u përpoq të zgjerojë kontrollin e saj mbi trafikun ndërkombëtar të drogës dhe të rrisë në mënyrë eksponenciale fitimet e anëtarëve të saj.

Duke përfituar nga marrëdhënia e saj e privilegjuar me prodhuesit e kokainës në Amerikën e Jugut, Kompania Bello ishte në gjendje të importonte dhe shpërndante sasi të mëdha në Evropë përmes porteve holandeze dhe belge. Kompania Bello ka një hierarki specifike. Ajo rekruton anëtarë të komunitetit shqiptar në Itali dhe Holandë. “Besa” është rregulli më i rëndësishëm dhe shkelja e tij paguhet nga vrasjet e anëtarëve të familjes së shkelësit”.

Dritan Rexhepi

Në shkrim analizohen lidhjet e Dritan Rexhepit me bosët e kokainës. “Suksesi i Rexhepit u bazua në marrëdhëniet e tij me tregtarin ekuadorian Cesar Emilio Montenegro Castillo, i njohur si “Don Monti”, i cili është i lidhur me kartelin kolumbian Norte dell Valle dhe Sinaloa të “El Chapo”-s në Meksikë. “Norte dell Valle” u bë e rëndësishme në fund të viteve 1990 pas copëtimit të karteleve “Cali” dhe “Medellin” në Kolumbi. “Sinaloa” është një nga organizatat më të mëdha të trafikut të drogës në botë.

Rexhepi siguroi bashkëpunim me Castillo jo vetëm për shkak të aftësive të tij të provuara si tregtar droge, por edhe sepse ai arriti të konkurronte me organizatat kriminale kineze në transferimin e parave të drogës. Prokurorët besojnë se ai trafikoi të paktën 2368 kilogramë kokainë në 2016 dhe 3654 kilogramë në 2017. Me një çmim mesatar me shumicë prej 23,500 euro për kilogram, të ardhurat për dy vitet vlerësohen në 141,000,000 euro. Shifrat reale janë më të larta pasi studiuesit zbuluan se trafikantët ndonjëherë shisnin deri në 50 kilogramë në ditë me 27,000 euro për kilogram.

Përveç Rexhepit, prokurorët italianë kanë ndjekur penalisht 33 të dyshuar, shumica e tyre shqiptarë që jetojnë në Holandë dhe Itali. Rreth 84 anëtarë të tjerë të Kompania Bello janë arrestuar në pesë vitet e fundit në Itali, Ekuador, Holandë, Britani, Zvicër dhe Gjermani” mbyllet shkrimi.

Be the first to comment

Lini një Përgjigje