Belishova, fshati kampion i prodhinit të qershive në Fier e Mallakastër

Mallakastër – Prodhim ka, por dora e shtetit nuk duket

Belishova, fshati i prodhinit të qershive dikur me 500 shtëpi dhe 5500 rrënjë qershie prodhonte 25 – 30 tonë qershi në një sezon, ndërsa sot numuri I shtëpive është ulur sepse familjet kanë shkuar në emugracion ndërsa rrënjët e qershive janë akoma.

Dikur prodhimi I qershive  perpunohej ne konembinat ushqimor Ballsh ndërsa sot fermerët kanë vetëm një obsion , shitjen në treg, ndërkohë që nuk kanë asnjë ndihmë nga qeveria as në subvensione, as ndërhyrje në cmim dhe as në infrastrukturë.

Fermërët pohojnë se këtë vit prodhimi nuk është shumë I mbarë për shkak edhe të motit ndërkohë që qershitë nisin prodhimin që nga fillimi I muajit maj e mbarojnë në mes të korrikut.

Fermerët thonë se I shesin lirë tek shumica ndërkohë që vet I vjelin, vetë I cojnë në tregun e shumicës në Fier duke paguar mjetet e transportit  ndërkohë që tregëtarët I shesin me cmimi tre apo katër herë më shtrebnjtë

Sor ne Belishove jane 200-300 familje . Cdo familje ka mbi 80-100 200 apo 300 rrenje qershi shërbimet I kryejnë, por mbeten në kuadër vetëm të shitjes në treg pa pasur mundësinë e zhvillimit të një biznesi për përpunimin e tyre pasi nga shteti ata nuk kanë parë asnjeherë ndihmën e tij

Be the first to comment

Lini një Përgjigje