“Jeta klasike amerikane përballë sfidave të shekullit XX”

Nga Hazbi Dida – Në vitin 2012 në Shqipëri vjen shkrimtari i famshëm amerikan, kandidat për Nobel, Jonathan Franzen. Ai ishte dërguar nga gjigandi National Geographic në Shqipëri, si edhe në disa vende të tjera, për të realizuar disa dokumentarë rreth zogjve, që është pasioni i tij i dyte, pas shkimeve. Bilex gazetarja Rudina Xhunga paska bere një intervistë me tek dritare.net

Jonathan Franzen

 Franzen ka namin e një të intervistuari të parehatshëm dhe famën e dy bestsellerëve planetarë. “Korrigjimet” dhe “Liria” janë cilësuar nga kritika, thjesht si të jashtëzakonshëm. Ngjan si një student i hutuar, por është kandidat për “Nobel”. Është i pari shkrimtar amerikan, që prestigjiozja “Time” i kushtoi kopertinën, pas asaj të Stefen King. Presidenti Obama inauguroi Kindle-in e tij me “Lirinë” e Franzen, por kjo nuk bëri aspak që Franzen të dojë e-book. Madje as Twitter.

– I cilësuar si romani më realist në Amerikë. Vepra “Korrigjimet”  e publicistit Jonathan Franzen, shpjegon shkëputjen fëmijëve nga rendi tradicionale i familjes për të krijuar jetën e tyre në veri të Amerikës.

– Kjo vepër paraqet etapat e edukimit që ndjek një familje klasike në SHBA, rëndësia që prindërit i kushtojnë thjeshtësis dhe edukimit megjithëse një hendek me plotë divergjenca po sillte ndryshimi në brezin e shek.XX . Prindër si Alfredi dhe Enseida e shohin “dijen” si pushtetin e vetëm për tu përballur me botën e eger dhe për këte i përgatisin me durim të madh tre – femijet për ti lënë pastaj të lirë në jetën e tyre. Kjo është familja tipike tradicionale amerikane të kesaj perjudhe.

– Rebelim apo shthurje ?!! thjeshtë janë disa mankthe të adoleshencës, disa ëndrra të kqija që duhen kaluar gjithësesi. Sërisht, ata janë aty për t’iu gjendur fëmijëve dhe për të kontrolluar emocionet e tyre në cdo kohë, për ti motivuar dhe pët të kultivuar ambicien tek ata, kjo lidhje i bënë tre fëmijët e tyre nistalgjik dhe të kthehen shpesh herë në kohë; mes të shkuarës, të tashmes dhe të ardhmes ata i mirëpresin me mallë krishlindjet për tu mbledhur sërisht sëbashku.

– Prinderit klasik amerikan janë vërtet të veçantë sepse kanë gjithë durimin e botës për ti rimodeluar në kohë sjelljet e fëmijëve të tyre, punojnë fortë për këtë pjesë sepse e dinë se një ditë do ti japin shoqërisë një model social që do të kontribuoj në sistemin e jetës së tyre.

Be the first to comment

Lini një Përgjigje