Nis viti akademik, bien regjistrimet, mbyllen degë

Bie nunuri i regjistrimeve ne universitetet shqiptare ne vitin e pare, rinia ka humbur besimin dhe i eshte drejtuar universiteteve te Europes e me tej apo drejt universiteteve private. Politikat e gabuara shtetarore, mos funskionimi i meritokracise, venia ne krye te instirucioneve arsimore i njerezve te pa afte apo me part time dhe suporti politik per ta ka bere qe rinia ti braktisi e te shikoje mundesine jashte kufijeve te vendit.

Si ne te gjithe vendin edhe ne Elbasan ka nisur viti i ri akademik, por me nje ndryshim pasi eshte e theksuar numri ne renie i regjistrimit per studentet e rinje nderkohe qe disa dege jane mbyllur dhe ne disa te tjera numuri i studenteve nuk i kalon dhjete per nje dege ne vitin e pare.

Ne universitetin e Elbasanit jane rregjistruar 1499 student nga 3079 kuota te lira. Kete vit kemi 300 studente me pak se vitin e kaluar.

Fakulteti i Infjermerise ka 90% te kuotave te lira dhe ka mbi 50% te studenteve te Universitetit

Renie te theksuar me nen 30% te kuotave tek fakulteti ekonomik dhe shkencat humane

Ekonomiku qe ishte fakulteti ekonomik me i kerkuar ka pesuar goditjen me te madhe me 30% renie

Numri minimal eshte len 5 studente per hapjen e nje dege nga 10 qe ishte vitin e kaluar debat mes pedagoheve ka pasur per kete pik por gjithsesi enshte miratuar

Kemi 11 dege te mbyllura
Filozofi
Sociologji
Edukim Qytetar
Matematik informatike
Fizike kompjuterike
Gjuhe shqipe dhe rome
Gjuhe frenge
Gjuhe italiane
Gjuhe gjermane
Gjeografi gjuhe italiane
Histori gjuhe gjermane
Histori gjeografi

Nderkohe jane 7 dege me me pak se 10 studente

Ndërsa, në Universitetin “Eqerem Çabej” në Gjirokastër, në ceremoninë e hapjes të vitit akademik, prefekti Astrit Alia deklaroi se ky vit akademik ka shënuar rënie të regjistrimeve të studentëve.

Situata paraqitet e njëjtë edhe në Universitetin “Luigj Gurakuqi”, në Shkodër, ku rektori Adem Bekteshi gjatë fjalës së tij deklaroi se: “Ne jemi dëshmitar të lëvizjeve të forta studentore, vitin e shkuar të cilat kishin qëllim të përmirësonin niveln e arsimit të lartë. Sivjet kemi permirsuar kushtet, studentet e ekonomikut nisin në kushte bashkohore që ne i duam për secilin student.”

Po ashtu, Bekteshi informoi se 950 studentë të rinj u regjistruan në dy raundet e para të regjistrimeve. Ndërkohë që shtoi se, në degën e fizikës ka 0 regjistrime, duke bërë që kjo degë të rrezikohet të mbyllet.

Në këtë vit të ri akademik, numërohen 19 mijë studentë që ulen për herë të parë në auditore.

Be the first to comment

Lini një Përgjigje