Zaev: Greqia të marrë udhëheqjen e Ballkanit

Një deklaratë befasuese nga Kryeministri i Shkupit, Zoran Zaev , i cili tha se “Greqia duhet të marrë përsipër udhëheqjen e Ballkanit”. Sipas Z. Zaev, kjo po ndodh “sepse Greqia është vendi më i vjetër anëtar i BE-së, vendi më i vjetër anëtar i NATO-s”.
Në një intervistë për IBNA , Z. Zaev iu referua takimit të tij të parë me Kryeministrin Grek Kyriakos Mitsotakis në margjinat e Asamblesë së 74-të të Përgjithshme të KB.

Për mua është gjithmonë kënaqësi të takoj përfaqësuesit e një vendi miqësor dhe Greqia është miqësore me vendin tonë. Që nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës, qëllimi ynë i vetëm është të ndërtojmë një miqësi, të shkojmë drejt prosperitetit për të dy vendet, dhe natyrisht që gjithmonë shfrytëzoj rastin të uroj prosperitet, gëzim, kënaqësi, jetë të mirë dhe bashkëpunim me qytetarët e Maqedonisë Veriore. Ne diskutuam zbatimin e Marrëveshjes së Prespës, e cila është shumë e rëndësishme për të dy palët, pasi do të jetë e dukshme për të dy palët. Ne kemi detyrime për të përmbushur, disa janë përmbushur më herët seç kërkohej nga qytetarët tanë dhe t’u tregojmë qytetarëve tanë të Greqisë miqësinë tonë të sinqertë “.
Në të njëjtën kohë, Z. Zaev tha që të dy diskutuan bashkëpunimin ekonomik, ndërsa ai mendon se vendi i tij mund të ndihmojë Greqinë të dalë nga kriza shumë shpejt, pasi bizneset greke mund të përfitojnë nga niveli i ulët ekonomik i Shkupit. “Pse vetëm kompani nga Gjermania, Franca dhe Hollanda vijnë në Maqedoninë Veriore për shkak të nivelit të ulët ekonomik? Bizneset greke mund të jenë fitimprurëse dhe shumë të dobishme për ekonominë greke, dhe ato tani janë të pranishme në Shkup dhe të gjitha qytetet e tjera në Maqedoninë e Veriut, duke u përpjekur të gjejnë mënyra për të investuar dhe rritur flukset tregtare. Rezultatet janë shumë të mira. Në fund të 2018 kemi pasur më shumë se 20% rritje në marrëdhëniet tregtare të vendeve tona. Ne jemi ndër mbështetësit më të mëdhenj të turizmit në Greqi këtë vit. Kjo është një miqësi dhe unë e di se çdo verë lindin miqësi të reja midis qytetarëve tanë dhe atyre të Greqisë. Në këtë drejtim, ne diskutuam të gjitha perspektivat përpara nesh. Unë e vlerësoj shumë politikën e Z. Mitsotakis. Ai shqetësohet për të ardhmen e Greqisë, e cila ka çështje të hapura me Turqinë dhe Shqipërinë. Sigurisht, ata gjithmonë mund të mbështeten në mbështetjen tonë, sepse ne jemi një vend shumë miqësor ”.
Kryeministri i Shkupit gjithashtu iu referua kursit evropian të vendit të tij, duke thënë se ishte një çështje që ai diskutoi me z. Mitsotakis.
“Absolutisht wshtw qëllimi i një vendi miqësor të mbështesë fqinjin e saj verior, Republikën e Maqedonisë Veriore. Në këtë drejtim pala greke është e lumtur të na mbështesë në Këshillin Evropian.
Me këtë rast, unë ndaj ndjenjën se Greqia me të vërtetë duhet të marrë përsipër udhëheqjen e Ballkanit, sepse Greqia është shteti anëtar më i vjetër i BE-së, shteti anëtar më i vjetër i NATO-s. Qeveria e Mitsotakis ka mundësinë dhe normalisht do të zhvillojë politikat e tij. Por ndjenja për mua, si kryeministër i Maqedonisë Veriore, dhe kryeministra të tjerë dhe drejtues të rajonit, është që ne presim udhëheqje nga Greqia, pasi agjenda e Selanikut e vitit 2003 na ka dhënë këtë inkurajim edhe për një kurs evropian. Ne jemi të përkushtuar. Në vendin tonë, 83% e qytetarëve janë në favor të anëtarësimit në BE. Duke pasur parasysh këtë rrugë, Greqia normalisht do të duhet të zërë vendin e saj të ligjshëm në Ballkan dhe Evropën Lindore. Nuk është një mundësi para nesh dhe unë e di se Greqia do të na mbështesw tani në Këshillin Evropian, në mënyrë që të kemi një datë për të filluar d iapragmatefseis me BE-në “, tha ai.

Be the first to comment

Lini një Përgjigje